Budgetsafari | Bestemming en Accommodatie

De invulling van jouw safari

In de eerste blog van deze serie is duidelijk geworden dat je wel degelijk op een betaalbare safari kan gaan. De boodschap is duidelijk: Ga zelf op pad met je huurauto. Of dat een klassieke Land Rover is of een kleine sedan, dat maakt eigenlijk niet uit. Je hebt je vliegreis geboekt en je auto gereserveerd. Wat nu? Nu moet je plannen waar je heen gaat. Het leukste onderdeel, naast het rijden in die 4x4 natuurlijk. In dit blog komen de bestemmingen en accommodaties aan bod die je safari betaalbaar gaan houden!

 

Pauze in Swartwater

 

Nationale parken

Zuid-Afrika kent 19 nationale parken; sommige zo groot als Nederland, anderen vele malen kleiner en niet veel groter dan de provincie Gelderland. Wat overigens nog steeds behoorlijk is. Al deze parken worden beheerd door South African National Parks. SANparks is je beste vriend als je op budgetsafari wilt gaan. De nationale parken zijn namelijk de sleutel tot die betaalbare safari. Daarover meer bij accommodatie.

Zo divers als Zuid Afrika is, zo divers zijn de nationale parken. Mapungubwe is een mix van een archeologische vindplaats en een collectie baobab bomen, Tsitsikamma ligt aan zee met uitzicht op walvissen en uiteraard Kruger in het oosten is het beroemdste nationale park. Allen hebben een eigen karakter. Wat ik je vooral aanraad is om eens op de website van SANparks te gaan kijken (www.sanparks.org) en te gaan grasduinen in de verschillende nationale parken. Toch zijn er een drietal die ik wil uitlichten: Kgalagadi Transfrontier park, Kruger National Park en Addo Elephant National Park. Elk van deze drie parken heeft iets bijzonder te bieden in jouw budget safari.

Park I: Addo Elephant National Park

 

Olifant en zilverreigers

 

Addo Elephant National Park was voor ons eerste nationale park dat we hebben bezochten, alweer een tijd terug in 2012. Dit park is gemaakt om een kortere periode in te verblijven. Het is geen groot park maar heeft eigenlijk alles wat je zou willen. De wegen zijn geweldig onderhouden, het ligt dicht bij Kaapstad en het kamp heeft veel voorzieningen voor jonge gezinnen. Zo is er een interactief museum over olifanten maar ook een zwembad, speeltuin en veel activiteiten.

Zoals de naam al doet vermoeden staat dit park bekend om de olifanten die je er kan zien. Echter ook hier kan je leeuwen, zebra’s en zelfs de illustere caracal tegenkomen.

 
 

Park II: Kruger National Park

 

5 neushoorns in Kruger

 

Het beroemde Kruger National Park. Groter dan Nederland en vol met dieren. Het komt door het formaat en ligging van het park dat er zoveel verschillende dieren te zien zijn. Het zuiden is een stuk natter en daardoor groener. Het midden van het park is een soort grasvlakte doorkruist met rivieren. Dit is het domein van de roofdieren, waar ik eerder ook een blog over heb geschreven. Het noorden van het park is een stuk droger en is vooral bekend om de vele bijzondere vogels.

Kruger is het beroemdste park en kan daardoor ook best druk worden. Het wordt zelfs door gepensioneerden gebruikt als een tweede huis. Het park heeft voor ieder wat wils. Er zijn kleine kampen zonder voorzieningen midden in de bush of de grote kampen compleet voorzien met zwembad, verschillende restaurants en zelfs een tuincentrum! Feit wat blijft is dat dit de beste plek is om de grote 5 te zien. Sommige lukt het in één dag, anderen doen er jaren over om het luipaard eindelijk te zien.

 
 

Park III: Kgalagadi Transfrontier Park

 

Gemsbok tijdens zonsopkomst in Kgalagadi

 

Gezien de locatie en ook wel het lastige terrein is dit het park wat ik niet aan zou durven met een kleine Volkswagen Polo. In 2015 bezochten we dit park voor het eerst en we hebben daar een een optimistische Amerikaan ontmoet. Hij reed met een polo door het park. Elke dag moest hij zichzelf uitgraven of uit het mulle zand getrokken worden door andere bezoekers. Niet ideaal. Dit jaar hebben wij het met een Ford Ecosport bezocht en dit ging prima, al waren er een aantal momenten waarop we geluk gehad hebben. SANparks, onze vriend, raadt aan om voor dit park een SUV / 4x4 te gebruiken.

 
 

Accommodatie

De sleutel tot het betaalbaar houden van je safari is het kiezen van de juiste accommodatie. Zoals ik al eerder schreef is SANparks hier je vriend. SANparks beheert de nationale parken voor de inwoners van Zuid Afrika en heeft daarom een divers aanbod aan plekken waar je kan slapen. Als ervaringsdeskundige raad ik je absoluut aan om te gaan kamperen in de nationale parken.

De nationale parken, en dan met name de grotere parken, hebben verschillende ‘rest camps’ binnen het park. Zo heeft Kruger wel 12 grote kampen met een veelvoud aan kleinere kampen. Zie het als kleine koloniën binnen het natuurreservaat. Vrijwel elk kamp in elk nationale park heeft kampeervoorzieningen. Je kan daarvoor je eigen tent meenemen uit Nederland, of in Zuid Afrika een tent kopen. Die kan je aan het einde van je reis dan weer doneren aan het goede doel.

 

Een avond in het kleinere Orpen kamp, Kruger.

 

Wat ook een goede mogelijkheid is, is om die 4x4 inclusief een daktent te huren. Dan kan je de tent ook nooit kwijtraken. Een klein nadeel hiervan is dat je wel een eensgezind reisgezelschap nodig hebt. Als de fotograaf om 5 uur wil wegrijden om de jagende leeuwen te fotograferen in het park, en de reisgenoot die de ambitie heeft om uit te slapen, heb je een probleem. De oplossing die velen dan ook kiezen is om een klein tentje mee te nemen voor als dit soort situaties zich voordoen.

Waarom kamperen? De kampeerplaatsen in de nationale parken zijn allen voorzien van goede voorzieningen: WC’s, Douches, wasmachines, keukens met waterkokers en soms zelfs een bad zijn beschikbaar voor de kampeerders. Daarbij zijn de kampeerplaatsen over het algemeen groot en voorzien van een braai plaats, oftewel een plek voor open vuur en barbecue. Alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis. Als je snel bent of veel geluk hebt, kan je zelfs aan het hek je tentje opzetten. Zo kan je ‘s avonds gewoon verder genieten van de natuur die langs het hek komt lopen.

Een andere goedkope optie is het huren van kleine chaletjes. Niet elk kamp heeft deze, maar het is een relatief goedkoop alternatief voor kamperen. Deze zijn dan voorzien van bedden en dekbedden en een koelkast. Het is basic, maar wel schoon. Vooral op een lange reis is het soms wel lekker om soms in een bed te kunnen slapen. Wij wisselen vaak een week kamperen af met een nachtje in een chalet. Dan kunnen we meteen de auto uitruimen.

Het boeken van de kampeerplaatsen gaat vrij simpel. Je gaat naar de website van SANparks (www.sanparks.org), zoekt je park, restcamp en type accommodatie op en via een agenda systeem kan je direct boeken. Het systeem werkt intuïtief en is betrouwbaar. Uiteraard kan je SANparks ook mailen. De klantenservice is goed ingericht en ze reageren binnen een dag. Top systeem. Tijdens het boeken zul je het begrip ‘conservation fees’ tegenkomen. Lees de hele blog om erachter te komen wat dat inhoudt en hoe je deze kosten kan drukken.

 

Chalet in Nossob, Kgalagadi.

 

Kosten

Uiteindelijk gaat het om de betaalbare safari en moeten we het over kosten gaan hebben. Hieronder heb ik een overzicht opgenomen van de kosten van accommodatie in Kruger, Kgalagadi en Addo. Het aantal kampeerplaatsen varieert per kamp en sommige kampen zijn erg populair. Houd daar rekening mee bij het plannen. Ter vergelijking, een verblijf in een private game reserve nabij Kruger kost +/- 300 euro per persoon/nacht. Zoals je zult zien is kamperen in een nationaal park een stuk betaalbaarder.

Kruger:

 • Kampeerplaats: +/- 20 euro/nacht.

 • Chalet (2 bedden): +/- 45 euro/nacht

 • Family cottage (4 bedden): +/- 150 euro/nacht

Kgalagadi:

 • Kampeerplaats: +/- 20 euro/nacht.

 • Cottage (2 bedden): +/- 80 euro /nacht.

 • Family cottage (4 bedden): +/- 80 euro/nacht

Addo:

 • Kampeerplaats: +/- 25 euro/nacht

 • Cottage (2 bedden): +/- 110 euro/nacht

 • Family chalet (4 bedden): +/- 140 euro/nacht.

Conservation fees en de Wildcard

Om de nationale parken te mogen bezoeken moet iedereen de zogenaamde ‘conservation fees’ betalen. Die betaal je per dag dat je in het park bent. Dat kan dus snel oplopen. Gelukkig kan je dit ook afkopen door de ‘Wild Card’ aan te schaffen. Hiermee heb je in één keer vrijstelling gekocht voor de conservation fees van alle nationale parken in Zuid Afrika, en de parken die beheerd worden door EKZN wildlife, voor een heel jaar. Dat zijn meer dan 80 verschillende parken! Er zijn veel verschillende type Wildcards, maar als internationale bezoeker is er maar één optie mogelijk: “International All Parks Cluster”. De prijs die je hiervoor betaald hangt af van het aantal personen. Zie voor de prijzen het lijstje hieronder. Uiteraard gebaseerd op de wisselkoers van februari 2019. Het ‘break-even punt’ waarbij het loont om te investeren in de Wildcard ligt op ongeveer 5 dagen.

Prijs

 • International All Parks Cluster 1 persoon: totaal 180 euro.

 • International All Parks Cluster 2 personen: totaal 285 euro

 • International All Parks Cluster 7 personen, waarvan 2 volwassenen: totaal 340 euro

Tot slot

Voor de betaalbare safari is de Wildcard onontbeerlijk. Je hebt daarmee onbeperkt toegang tot goedkope en goede kampeerplaatsen in de beste nationale parken van Zuidelijk Afrika. Daarmee wordt loont de Wildcard meer, naarmate je er meer gebruik van maakt.

Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je dichter bij de natuur staat. Je kookt, eet en slaapt onder de mooiste sterrenhemel en je wordt wakker van de zingende vogels om je heen. Beter bestaat niet.

In de volgende blog: Kampeeruitrusting: Wat je echt nodig hebt op een budget kampeer safari.

 

Slapen onder de sterren in Marakele Nationaal Park