Zuid Afrika | Addo Elephant National Park

Een Gezellig Park

Ik heb een zwak voor Addo. Het was mijn eerste Nationale park dat ik in 2012 heb bezocht. In feite is dit waar mijn fotografie, anderen noemen het obsessie, is begonnen. Buiten mijn fijne herinneringen aan dit park, raad ik iedereen dit park aan vanwege de diversiteit en gezelligheid. Klinkt gek: Een gezellig park maar toch is het zo. In deze blog ga ik je alles vertellen over Addo en waarom dit zo’n top nationaal park is.

 
Waar het om draait in Addo: Olifanten

Waar het om draait in Addo: Olifanten

 

Nationale parken in Zuid Afrika. Je hebt er vast een beeld bij. Overal wilde dieren, uitgestrekte savannes en het kost een vermogen. Zoals je al hebt kunnen lezen in mijn serie over budgetsafari hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Eén van Zuid Afrika’s nationale parken die ik in die serie aanraad is Addo Elephant National Park. Het is namelijk een compact, divers en vriendelijk nationaal park. Duidelijk gericht op dagtripjes en families. Dat betekent niet dat er niks interessants te zien is.

 
Portret van een zebra in Addo

Portret van een zebra in Addo

 

Een gezellig park

Je hebt het nu al een aantal maal gelezen. Ik vind Addo een gezellig park. Dat komt omdat het hoofdkamp, waar de meeste mensen verblijven, kleinschalig is opgezet. De kampeerplaatsen, maar ook de huisjes, staan in het groen en dat geeft een knus gevoel. Verder zijn de bezoekers een goede mix tussen mensen uit Zuid Afrika zelf en toeristen. Hierdoor ontstaat er een goede sfeer. Zuid Afrikanen hebben soms de neiging om hele kampeerplaatsen vol te bouwen met een heel huishouden. Door de mix van bezoekers zie je dat hier minder.

De toeristen bezoeken Addo veelvuldig omdat het aan het einde van de Garden Route ligt. De Garden Route is een van de meest populaire routes voor mensen die Zuid Afrika bezoeken en op Kaapstad vliegen. Vanaf daar kan je de wijnstreek, kust en Addo bezoeken in ongeveer 2 weken.

Als laatste is het kamp bedacht voor families. Veel mensen bezoeken het park voor een weekendje met kinderen of klein kinderen. In het hoofdkamp is er een speelplaats en een interactief museum over olifanten.

 
Interactief museum over Olifanten in het hoofdkamp van Addo

Interactief museum over Olifanten in het hoofdkamp van Addo

Er is ook een restaurant, met wifi!

Er is ook een restaurant, met wifi!

 

Olifanten en nog veel meer!

Addo is vernoemd naar olifanten. Ten tijde van de olifanten jacht was dit het gebied waar nog een handjevol olifanten wist te overleven. Het is dit groepje olifanten wat beschermd is en daarmee is het park ontstaan. Het is ook de reden waarom de olifanten populatie van Addo kleine slagtanden heeft. De olifanten met een genetische aanleg voor grote slagtanden werden in de jacht als eerste geschoten. Door de selectie van jagers bleven de olifanten met de kleinste slagtanden overleven. Recentelijk zijn er olifanten uit Kruger naar Addo gebracht om o.a. dit genetische probleem op te lossen.

 

Heuvels in Addo.

De hyena’s met de vangst

 

Naast de olifanten kan je in het park hyena’s, neushoorns, buffels, zebra’s, stokstaartjes en een hele hoop kudu’s zien. Eigenlijk ben ik nu niet compleet. De parkgrenzen strekken zich namelijk uit tot buiten de kustlijn en vandaar dat je ook witte haaien, zeehonden en bultrug walvissen kan zien. Ik beperk me nu maar even tot de dieren die aan het land zijn gebonden.

De populatie leeuwen in het park is relatief klein. Er zijn twee troepen en die laten zich niet altijd zien. Daarmee is de leeuw deels voorbijgestreefd als top roofdier. Hyena’s hebben naam als aaseter maar jagen zelf ook. Vooral als de opportuniteit zich aandient om top roofdier te worden. Op een vroege ochtend hebben we de hyena’s zelfs bij een prooi gezien. Waarschijnlijk slechts een halfuur voor onze aankomst gevangen.

 

De illustere Caracal.

Kudu, hier ga je er veel van zien.

Kudu, hier ga je er veel van zien.

 

Het compacte en diverse Addo heeft veel te bieden. Het is niet voor niks populair bij Zuid Afrikanen en buitenlandse toeristen. Perfect als eindbestemming op de Garden Route of als onderdeel van een grotere reis.