Zuid Afrika | Bloemenzee in de Westkaap

Bloemen zover het oog reikt

De lente is aangebroken in Nederland. Je ziet narcissen, krokussen en wellicht het beste teken van de lente is dat de asperges weer te koop zijn! Toch is de lente hier maar een saaie bedoeling. Hier en daar zijn er bloemen en de bomen worden langzaam weer groen maar van een echte kleurexplosie is geen sprake. Dat is in de Westkaap van Zuid Afrika wel anders.

 

Oranje bloemen in Namaqua land National Park

 

Langs de gehele westkust van Zuid Afrika, de provincies Westkaap en Noordkaap, zijn er in augustus en september miljoenen bloemen te zien. Deze woestijnachtige regio ziet er de rest van het jaar dor en leeg uit, maar de natuur geeft in de lente één keer een groot feest. Economisch is dit een belangrijk moment in de regio. Net als bij de Keukenhof hier in Nederland trekt het enorm veel bezoekers. De kwaliteit van de show is afhankelijk van twee zaken: Als eerste, bloeien de planten alleen als er voldoende regen is gevallen in de winter. Ten tweede blijven de bloemen dicht als het koud weer is. Het kan dus zomaar zijn dat je één dag tegen een knal oranje veld aankijkt, en de volgende dag het veld niet herkent.

 

Een ode aan Monet, maar dan in Zuid Afrika

 

De mooiste plekken

Langs de gehele westkust zijn er bloemenvelden te zien. Er zijn een aantal plekken echt beroemd zijn om de bloemen. Als eerste is dat het Namaqua land National Park. Hier zijn allerlei activiteiten tijdens het bloemenseizoen en je mag in het park wandelen, als je maar op de paden blijft. Als je van plan bent om een rondreis te maken door Zuid Afrika, dan raad ik je aan om mijn serie blogs te lezen over goedkope accommodaties. Die serie blogs vind je door op de link hieronder te klikken.

 

Een zee van gele bloemen op een boerderij in Nieuwoudtville

Een weg nabij Kamieskroon

 

Een tweede goede plek is Kamieskroon. Dit dorp ligt langs de N7, die van Kaapstad de kust volgt richting het noorden, en is eveneens dichtbij het Nationale Park. Vanuit dit centraal gelegen dorp kan je veel landerijen bezoeken waar de bloemen bloeien. Dit dorp ligt wel in de heuvels en het is daardoor wat kouder in Kamieskroon. De bloemen bloeien daardoor vaak wat later hier, dan in de rest van de omgeving.

Onze favoriet waren de dorpjes Vanrhynsdorp en Nieuwoudtville. Beide dorpjes kennen een ware bloemengekte. Dit is wel te begrijpen want de dorpen zijn omgeven door rode,oranje en gele velden. Bijna overal kan je wel het veld in, al moet je soms wel betalen om toegang te krijgen. Het toeristische karakter deed wel wat af aan de enorme bloemenzee, maar rond dit kleine dorpje waren de velden gevarieerd van kleur en volop in bloei.

Alhoewel, onze favoriet was eigenlijk geen enkel specifiek dorp of plek. Het was het ontdekken van die bloemenzeeën. Je rijdt een zandweg in en opeens strekt zich een vlakte voor je uit die knaloranje is! Daarom raad ik bij deze iedereen aan om van de grote wegen af te gaan en een klein beetje op avontuur te gaan. Vraag aan wat lokale mensen waar de bloemen er mooi bij staan en ga op zoek!