Parijs | Moderne Architectuur

Strakke lijnen

Het mooie Parijs staat vol met monumentale gebouwen. Het stedenbouwkundige patroon van Haussmann zorgt voor de lange boulevards en de architectuur wisselt elkaar af. ‘Art Deco’, ‘art nouveau’ en de ‘Belle Époque’ zijn allemaal in het centrum van Parijs te vinden. Met de komst van de jaren 80 en 90 kwam de ‘post moderne’ architectuur van La Defense. Grote rechthoekige gebouwen vol met glas en beton. De architectuur van de 21ste eeuw. In deze blog een fotoreportage van twee gebouwen in deze bouwstijl: La grande arche en de Fondation Louis Vuitton.

 
Fondation Louis Vuitton I

Fondation Louis Vuitton I

 
 
La Grande Arche I

La Grande Arche I

 

Monochrome beelden van deze gebouwen passen in mijn optiek het beste. Door gebruik te maken van monochroom (één kleur, in dit geval verschillende tinten grijs) komt de structuur van de vormen beter tot uiting. Het repeterende patroon van vierkanten in het gebouw, wat zelf een groot vierkant is in het geval van La Grande Arche. In de Fondation Louis Vuitton komt de tegenstelling tussen het traditionele Parijs (het gebruik van de grote blokken marmer) en het gebruik van glas en bouwmaterialen uit de 21ste eeuw hiermee tot uiting.

 
La Grande Arche II

La Grande Arche II

 
 
Fondation Louis Vuitton II

Fondation Louis Vuitton II