Hoofdstad van -25 graden: Helsinki

Helsinki, de hoofdstad van Finland; je hoort er weinig over. De meeste mensen die Finland bezoeken in de winter zullen al snel doorreizen naar Fins Lapland, maar ook het zuidelijke Finland heeft een hoop te bieden. Vooral voor een citytrip. Helsinki is namelijk geen grote stad. Het oude centrum is niet zo groot, vol met parken en musea. Nu zal je in de winter niet zo snel gaan picknicken, maar sleeën wellicht wel?! Wij zijn niet gaan sleeën. Het was namelijk -25 graden. Koud, zelfs voor Helsinki! Bij dat soort temperaturen merk je dat je toch liever binnen bent.

Gelukkig zit Helsinki vol met leuke cafe's. Onze favoriet was: "Why join the navy when you can be a pirate?".Hilarische naam! Verder wat in Finland heel normaal is, is selfservice in de horeca. Je pakt wat je wilt, en je betaalt bij de bar. Refills horen ook bij dat concept. Je kan je dus goed vermaken in zo'n bar. Leuk concept, zullen we dus binnenkort ook in Nederland zien!

In het midden van de winter wanneer de dag 19 uur donker is viert Helsinki feest: Valofestivaali in de vorm van het Lux festival. Een 5 dagen durende expositie van lichtkunstwerken overal in het oude centrum. Hieronder een foto van onze favoriet: Een binnentuin gevuld met zwevende lichtwezens genaamd 'Flowers of Life'.  

Het begin van het jaar was gevuld met veel reisjes. Parijs was slechts een week geleden en Helsinki ligt enkele dagen achter ons. De komende tijd zullen van deze trips foto's, korte filmpjes en tips verschijnen over Helsinki en Parijs. In de tussentijd zit ik niet stil en ben ik in mijn vrije tijd op pad om Haarlems wijde omgeving te fotograferen. Houdt de blog dus in de gaten voor meer!

korte impressie van het lux festival (www.visithelsinki.com)