Nederland | Herfstkleuren

De nazomer is nu echt afgelopen

Niemand kan er nog omheen; de bladeren vormen een dik pak op de grond en ‘s ochtends is het nog lang donker. Gelukkig hebben we de foto’s nog, denk ik dan. Tegelijkertijd kijken we al uit naar het volgende seizoen, met een warm kopje thee in de hand en de wind die door de bomen raast. Voor de fotograaf misschien wel het mooiste seizoen van het jaar? De bladeren kleuren geel, oranje, rood en de mist bedekt ‘s ochtends de landerijen. In dit blog een kleine selectie herfstfoto’s van de afgelopen weken en 3 handige tips voor als je er binnenkort een weekend op uit gaat.

 
Berken in een dennenbos, Leusden

Berken in een dennenbos, Leusden

 
 
Berkenbomen in de mist, Leusden

Berkenbomen in de mist, Leusden

 
 
Esdoorn langs de waterkant, Elswout

Esdoorn langs de waterkant, Elswout

 

Fotografie in bosrijke omgevingen is buitengewoon lastig. Om een overtuigende foto te maken moet je namelijk, meer nog dan bij een ‘standaard’ landschap foto, letten op wat je wel of niet in beeld brengt. Neem je dat kleine dennenboompje op de heide voor lief of werk je eromheen?

Als ik buiten ben, zoek ik naar contrasterende kleuren en vormen die zich herhalen. Een mooi voorbeeld zijn de berkenbomen in het dennenbos. De bomen onderscheiden zich van de dennenbomen door de witte bast ten opzichte van de bruinige dennenbomen in de achtergrond. Verder contrasteren de bladeren van de berkenbomen met het rood en geel met de groene achtergrond. Als laatste is de compositie zo bepaald dat een 5-tal bomen op de foto staat die zich qua vorm herhalen; 5 wittige verticale lijnen.

Hier volgen een aantal tips en hints die je kunnen helpen om ook zo’n mooi beeld vast te leggen. In mijn foto’s heb ik mij heel specifiek gericht op een klein stukje bos. Ik wil niet het hele bos fotograferen maar slechts een klein deel. Wat je hierin enorm kan helpen is om je groothoeklens thuis te laten. Die neemt namelijk alles in beeld en dat wil je juist voorkomen. Alle foto’s in dit blog zijn genomen rondom de 50 a 80 mm op mijn fullframe camera. Op een Dx sensor ( zoals bijv een Nikon D7100, D5300 of Canon 70D) is dat omgerekend tussen de 35 en 50 mm. Je kan als het ware tussen de obstakels door fotograferen!

Wat je verder heel veel helpt is een statief. Doordat de bomen veel licht wegnemen zal je snel een lange sluitertijd nodig hebben voor een goed belichte foto. Dan komt het ‘gevaar’ dat je foto bewogen is. Als je het fototoestel op een statief ( of een hekje) zet heb je hier geen last van. Vergeet dan trouwens niet je zelfontspanner op 2 seconden te zetten. Dan heeft je toestel 2 secondes om te herstellen van het indrukken van de knop.

 
De heide in vuur en vlam, Leusden

De heide in vuur en vlam, Leusden

 

Het enige wat je nu nog moet doen is dit weekend erop uit gaan! Zoek een bos in de buurt op, de met mist gevulde uiterwaarden of een kasteel. Voordat je gaat vergeet dan niet het volgende:

  • Laat je groothoeklens thuis en fotografeer wat verder ‘ingezoomd’.

  • Gebruik je zelfontspanner als het fototoestel op een statief staat.

  • Denk goed na over je compositie; Contrasterende kleuren en vormen zijn er volop in de herfst.