RUHRGEBIET | Industriële landschappen

Lieflijke valleien gevuld met pittoreske dorpjes zal je niet zien in deze blog. In plaats daarvan vind je landschappen die zijn ontstaan nadat de mens zijn (ferme) hand een duidelijk stempel heeft achtergelaten. Verstoord door de bijna brutalistische architectuur van de industrie; een ander landschap, misschien een meer waarheidsgetrouw beeld van de wereld dan een lieflijke vallei in IJsland. 

 
_IMG2942.jpg
 
 
_IMG2858-HDR.jpg
 

Wat voor mij deze foto's bijzonder maakt is het contrast. Het contrast tussen de oude fabrieken in één van de grootste industriegebieden van Europa en de bosrijke omgeving waarin de fabrieken staan. Deze terreinen en fabrieken worden nu onderhouden en daarom zijn er hele schoorstenen gerenoveerd opdat de natuur de overhand maar niet krijgt. De industriële gebouwen zijn oorspronkelijk voor een levensduur van 30 jaar gebouwd; nu zo'n 70 jaar geleden. Met man en macht wordt hetgeen in stand gehouden dat het gebied zo beschadigd heeft achtergelaten. Ironisch is het niet?

 
_IMG2947.jpg
_IMG3223.jpg
 

Wil je nou liever die lieflijke valleien zien? Klik dan hieronder op de link.