NATUUR | van heel dichtbij!

insecten en planten van wel heel dichtbij

De wondere wereld van macrofotografie is een bijzondere ontdekkingsreis. Voor je ogen vliegen insecten rond of bloeien bloemen, maar heb je die ooit wel eens van zo dichtbij gezien? Met wat kleine tussenringen kan je die wereld gaan ontdekken. 

 
vergroting van 1,25 gemaakt met een 50mm lens met 55 mm aan tussenringen. Dit insect is zo'n 5 mm groot!

vergroting van 1,25 gemaakt met een 50mm lens met 55 mm aan tussenringen. Dit insect is zo'n 5 mm groot!

 

Door die vergroting die mogelijk is kan je zelfs de ogen van insecten gaan onderzoeken. Die bestaan namelijk uit heel veel kleinere ogen; zogenaamde facetogen. Dat zo'n insect ook nog vol zit met kleine haartjes wist ik niet eens. Wellicht om de snelheid te kunnen meten/voelen of andere zintuigen te voorzien van informatie. Dat is zeker een tripje op wikipedia waard.

 
Een paarse alium (uienbol) 

Een paarse alium (uienbol) 

 

Die insecten zijn lastige modellen. Ze zijn vluchtig en bewegelijk. Bloemen zijn daarentegen een stuk stabieler. Deze paars bloemige alium was onderdeel van een boeket. Ik heb precies op de stempels van de bloem scherpgesteld en de rest van de bloem vervalt.

 
insect van 2 mm groot zittend op een distel

insect van 2 mm groot zittend op een distel

 

Tot slot een combinatie van een insect en bloem. Dit kleine beestje zat op de stengel van een distelplant. Duidelijk is dat dit dit beestje bijzonder klein is.